Volg een boom, struik of tak een heel jaar

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 09:49

De winter is een geschikte periode om te starten. De boom of struik is nog in rust, daardoor kan je de hele ontwikkeling vanaf het begin volgen.

Kies een boom of struik vlakbij je huis, het liefst in de tuin of goed zichtbaar vanaf het balkon.

Een hele boom of struik observeren en tekenen kan best een grote uitdaging zijn. Je kunt ook kiezen om alleen een tak van een boom of struik te volgen. Markeer de tak met een draadje wol zodat je hem steeds weer kunt herkennen.

Je kunt je boom/struik/tak iedere maand observeren, iedere 2 maanden of 1x in elk seizoen. Kies de frequentie die bij je past. Je kunt het natuurlijk gedurende het jaar altijd nog aanpassen. Houd het voor jezelf laagdrempelig en vooral leuk. 

1. Observeer de boom en gebruik al je zintuigen: hoe voelt de bast, heeft de boom geur? Maakt de boom geluid in de wind, zijn er zingende vogels? Is de boom of struik eetbaar (dubbel checken!), wat zie je in de boom en eromheen?

2. Schrijf de datum, plaats en aantekeningen over het weer erbij.

3. Teken de boom/struik/tak zoals hij nu is.

4. Hoe is de omgeving van de boom? Zijn er insecten, vogels of andere dieren in de buurt? Wat groeit er op de bodem onder de boom.

5. Plak er eventueel een gedroogd blad bij of maak een afdruk van een blad door het in te smeren met verf en het op papier te drukken.

Tips voor het tekenen van bomen en struiken.

  • Onthoud dat het gaat om het proces van het observeren van de bomen en niet om het maken van een perfect plaatje van een boom!
  • Start met een ‘Lollyboom’ . Dit is een steel met een cirkelvorm erboven. Zoals een lolly. Hiermee geef je de grootte en verhouding van de stam en de boomkroon aan. Je voorkomt hiermee dat de boom te groot is voor je papier.
  • Probeer niet alle takken van de boom of struik precies na te tekenen. Kies in plaats daarvan enkele hoofd- en zijtakken uit die de boom typeren.
  • De kleinste takken aan het einde van de boom kan je het beste tekenen terwijl je naar de boom kijkt en de vormen van de takken volgt met je ogen. Je laat je pen of potlood de bewegingen van je ogen volgen. Tijdens de workshops wordt deze handige techniek geoefend.

Tijdens de winterworkshop natuurjournalen in Appelscha op zaterdag 24 februari ga je (onder andere) aan de slag met het schetsen van bomen/struiken/knoppen.
Info en Aanmelden


Inspirerend voorbeeld

Vorig jaar gaf ik tijdens de workshop boomknoppen natuurjournalen de tip om een tak het hele seizoen te volgen. Eef van Huijssteeden, een van de deelnemers aan deze workshop, heeft een heel jaar lang een tak van een struik in zijn tuin gevolgd. Afgelopen winter liet hij me de inspirerende natuurjournalpagina’s van dit project zien.

De pagina’s vormen een heel goed beeld van hoe je dit project zou kunnen uitwerken.

Meer natuurjournalen 

Wil je graag meer leren over natuurjournalen en natuurtekenen en schilderen? Neem dan eens een kijkje bij de praktische en laagdrempelige workshops/cursussen waarin je aan de slag gaat met natuurjournalen en natuurschetsen.

Je leert verschillende schets- en observatietechnieken, je gaat aan de slag teken- en schildermaterialen die handig zijn om mee naar buiten te nemen. De workshops vinden zowel buiten als binnen plaats. 


Daarnaast vind je in mijn boek natuurjournalen  veel inspiratie en voorbeelden uit mijn eigen natuurjournal. Bovendien neem ik je in het boek mee door de seizoenen heen met behulp van observatie- en tekentips. Er is ruimte in het boek om zelf aan de slag te gaan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.