De afgelopen week was er op veel plekken de eerste sneeuw en koude dagen met temperaturen onder het vriespunt.
Ik kreeg via sociale media veel vragen over het vastleggen van sneeuw in je natuurjournal. En hoewel de temperaturen weer wat stijgen en de sneeuw weer weg zal smelten is dit nog maar het begin van de winter.
Als er nieuwe sneeuw valt dan kun je de onderstaande tips en ideeën gebruiken in je natuurjournal.
Besneeuwde verf
De leukste en eenvoudigste manier om sneeuw vast te leggen in je journal is gebruik maken van de sneeuwvlokken!
- Wacht tot het gaat sneeuwen
- Maak een achtergrond met een donkere kleur aquarelverf.
- Ga met het papier en de nog vochtige verf naar buiten en laat er een aantal sneeuwvlokken op vallen. (Laat er niet teveel sneeuw op vallen want dan wordt het geheel te nat.)
- Loop weer naar binnen en laat het drogen. Er ontstaan vlekken in de donkere verf met een sneeuwvlokpatroon.
- Zet er een datum, plaats en temperatuur bij.
Ik heb de sneeuwtekening op een los vel gemaakt en later in mijn natuurjournal geplakt. Ik wilde namelijk geen sneeuw op de andere tekeningen die al in mijn journal stonden.
Maak een winterpalet
Ik werd vorige week plotseling geconfronteerd met een totale verandering van kleuren. De kleuren in de mengbakjes van mijn verfpalet weerspiegelden niet meer de kleuren van mijn omgeving. In mijn verfbakje was het duidelijk nog herfst.
Tijd om mijn verfbakje eens goed schoon te spoelen. Dit is iets wat ik niet zo heel vaak doe, juist omdat je in een seizoen dezelfde soort kleuren steeds weer opnieuw kan gebruiken.
Als je mijn verfbakje open doet kan je zien welk seizoen het is!
Zo maak je een winterpalet:
- Kijk op een koude dag met sneeuw en/of ijs naar buiten
- Welke kleuren zie je in de lucht, de bomen, de struiken, het water, planten en op de grond?
- Welke kleuren in je verfset/potloden/markers komen het dichtste in de buurt van de kleuren die je ziet? Met verf kan je proberen te mengen (maak aantekeningen!)
- Hoe verschillen de kleuren met de kleuren die je in de herfst gebruikte?
- En wat zijn de verschillen als de zon schijnt of op een grijze winterdag?
Belangrijk! Zie het als een observatieoefening voor het meer bewust worden van kleuren in de natuur om je heen, je leert ze extra goed kennen door ze vast te leggen. Probeer geen perfectie na te streven in het mengen van de kleuren. Het gaat om het proces van observatie en vastleggen en niet om het resultaat!
De kennis die je hebt opgedaan door de observaties en de eventuele gemengde verf kan je het hele winterseizoen gebruiken!
Pootafdrukken in de sneeuw
Als het heeft gesneeuwd is er iets heel bijzonders mogelijk: Je kan in het verleden kijken! Op plekken waar nog weinig menselijke activiteit is geweest kan je sporen van dieren zien. Je kan zien dat een haas het fietspad is overgestoken of dat er 's nachts een marter door je tuin heeft gelopen.
Je kan zelfs aan de sporen zien of een dier rustig liep of aan het rennen was. Dat is toch geweldig!
Alle reden dus om sporen vast te leggen in je journal!
Om prenten vast te leggen is het niet nodig om te weten van welk dier het spoor is. Je kunt natuurlijk altijd een verdenking uiten, wie weet wordt het mysterie nog eens opgelost.
Maak ook aantekeningen bij je tekening over de afmeting van de sporen, hoever ze uit elkaar staan en of de voetsporen elkaar overlappen.
Gebruik je fantasie en leef je in, hoe heeft het dier op die plek rondgelopen of gerend?
Sneeuw en ijs op uitgebloeide planten
De zaaddozen van uitgebloeide planten hebben vaak mooi grillige structuren en zijn een belangrijk maar ingetogen kenmerk van het winterlandschap.
Met sneeuw en ijs verandert de look van deze uitgebloeide planten behoorlijk drastisch, ineens zijn het diva’s!
Sneeuw/ijs tekenen op planten
- Teken de plant/onderdeel van de plant met pen/potlood.
- Geef aan waar de sneeuw of het ijs is.
- Maak een gekleurde achtergrond (bijvoorbeeld een blauwe lucht) achter de sneeuw, op deze manier wordt het wit zichtbaar als sneeuw. Deze manier van schilderen/tekenen noem je negatief schilderen. D.w.z. je schildert niet het onderwerp zelf maar de ruimte erachter.
- Kijk goed naar de sneeuw, is die helemaal wit of zie je schaduwen? Leg eventuele schaduwen ook vast, zo ontstaat er diepte.
- Geef dan de plant kleur.
- Maak aantekeningen tijdens het proces van tekenen en observeren.
Planten met sneeuw en ijs kan je niet mee naar binnen nemen om in alle rust na te tekenen. Noteer buiten de belangrijkste kenmerken en neem eventueel een foto zodat je het thuis kan uitwerken. Of kies een plant in de tuin die je kan zien vanuit je huis!
Veel plezier met deze besneeuwde tips en deel vooral ook jullie winterse pagina’s met mij via e-mail, sociale media of tijdens workshops!
Wil jij graag meer leren over technieken die komen kijken bij natuurtekenen- en schilderen?
Tijdens de winterworkshops aan de keukentafel ga je aan de slag met een aantal thema’s en technieken die veel gebruikt worden in het natuurjournalen en het werken met aquarelverf.
Meer winterinspiratie en tips staan er in mijn boek natuurjournalen.
Reactie plaatsen
Reacties